woensdag 29 mei 2013

Verwerkings opdracht Romantiek


Romantiek         -              De Radetzky March                        -              Strauss Sr.
http://www.youtube.com/watch?v=eab_eFtTKFs

Voordat ik kan uitleggen waarom dit nummer duidelijk romantisch is, moet ik eerst uitleggen wat de romantische stroming in de muziek precies inhield. De romantische stroming is in essentie het ingewikkeld maken van je muziek, meer noten, meer (vreemde of nieuwe) instrumenten, complexer verloop van de compositie en vooral veel drama en emotie. Bij de Radetzky March van Strauss Sr. zijn vooral de laatste twee kenmerken zeer van toepassing. Het verloop van de muziek is redelijk complex, omdat er overgangen zijn van luid en snel, naar traag en zacht of snel en zacht. Als je goed luistert zit er zelfs een soort schijnbeweging naar een luid en snel stuk ( 1:28 en 1:47 in het flimpje). Ook de emotie en de drama zijn vooral sterk in het ‘refrein’, wat ongeveer van 0:00 tot 0:23 loopt.

Klassiek                -              Piano Concerto No. 21                  -              Wolfgang Amadeus Mozart
http://www.youtube.com/watch?v=df-eLzao63I

In de klassieke tijd (die overigens maar kort duurde) kwam de piano op, deze werd begeleid met slechts akkoorden. De muziek was harmonieus en de nadruk lag vooral op de piano, hierdoor is een Piano Concerto op zich zelf al duidelijk klassiek, deze komen niet voor in Barok of Romantiek. De klassieke tijd had  hoofdzakelijk nummers van slechts  twee componisten: Mozart en Joseph Haydn, die iets minder bekend is. Het hier gekozen nummer is dus klassiek hoofdzakelijk omdat het een Piano Concerto is, maar ook de begeleidende akkoorden zijn duidelijk te horen. De melodie vrijwel geheel aan de piano uitbesteed, wat natuurlijk hoort bij een Piano Concerto.   

Barok                    -              Branderburg Concerto 5              -              Bach
http://www.youtube.com/watch?v=ZK6-x9sdEYo

Bij de barok gaat alles vooral om ‘pracht en praal’, het is over het algemeen sober. Een belangrijk ding om te vermelden is dat in de Barok emoties werden vertaald naar muziek, zo klinkt langzaam en laag droevig etc. Dit heet de Affectenleer. Dit is vooral in de stukken van Bach met zang (die meestal ook nog eens gelovig zijn en (dus) verdrietig(er)) heel duidelijk. Als je luistert naar dit specifieke stuk van Bach dan springen de tierelantijntjes je bijna om de oren, je kan je zo een of ander Frans hof voorstellen met allerlei opgedofte mensen, want zo klinkt de muziek ook:  alsof  er allemaal versieringen aan zitten. De muziek is niet ingewikkeld, een viool,  een ‘orgel’ en een blaasinstrument , met een begeleiding.  Deze muziekinstrumenten zijn kenmerkend voor de barok.


Wat ik zelf nog leuk vond om te vermelden is dat je eigenlijk de kenmerken van de muziek kan verklaren door te kijken naar hoe de componisten in die tijden aan hun geld kwamen. Zo heeft de Barok ‘pracht en praal’ omdat de componisten hun geld verdienden aan hoven van adellijke mensen, die natuurlijk graag dat soort muziek hoorden, omdat dat bij de pracht en praal van hun eigen leven past. Ook de romantiek is zo te verklaren, in die tijd waren de edelen namelijk gestopt met componisten inhuren. Componisten moesten dus ‘op straat’  hun stukken promoten en laten horen, hierdoor kwam er muziek die ingewikkelder werd, om mensen te laten denken van: ‘wauw dat is heftig’ Ook vindt ik het een beetje raar dat ik in de romantiek nog wel een beetje van de  Affectenleer denk te kunnen  vinden, maar in de klassieke tijd veel minder, terwijl dat een tussenliggende periode is en je zou verwachten dat het aflopend zou zijn.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Robin,

    Je verslag ziet er erg netjes uit! Je hebt 3 stukken uitgekozen die zeker kenmerkend zijn voor de periodes en ik vind het leuk dat je bekende componisten hebt uitgekozen. Nu is het gelijk duidelijk dat deze componisten bij deze stromingen horen.

    Je hebt de stukken duidelijk goed geluisterd; de 'schijnbewegingen' bij de Radetzky March zijn een mooi detail!
    Ook de muziekstukken die je voor de Klassiek en de Barok hebt uitgekozen kloppen helemaal bij je beschrijving.

    De extra informatie vind ik ook erg duidelijk! Het klinkt heel logisch en ik vind het leuk dat je het op deze manier hebt uitgelegd!

    Groetjes Zoë

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Robin,

    Ik vind dat je deze opdracht echt goed hebt gedaan. Je hebt alles zeer duidelijk uitgelegd en ook heb je er duidelijk veel aandacht aan besteed.
    De opdracht die je hebt gekozen vind ik erg gedurfd, maar je hebt het goed gedaan.

    De drie muziekstukken waren zeker niet de eerste die bij mij opkwamen ,denkend aan de Romantiek, maar je uitleg maakte het zeker veel duidelijker.

    Zoals Zoe ook zei, de details maken het leuk om te lezen. Ook de beschrijving van de Radetzky March zorgt ervoor dat ikzelf anders naar het stuk ging luisteren.

    Je hebt de opdracht goed gedaan en het is erg overzichtelijk. Ik heb nu dan ook geen punten van kritiek.

    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen